Menu Menu
meny

Skatt / Mva / Plikter

Generelle krav til den som skal drive handelsvirksomhet
For å drive handelsvirksomhet i Norge må man oppfylle visse minimumskrav. Eieren må være myndig og ikke under konkursbehandling. Vedkommende må være bosatt i Norge, og ha bodd her de siste 2 år. Er man bosatt i ett EØS-land, bortfaller kravet om bopel. Dersom det er flere eiere, gjelder det samme for alle eierne. Dog må kun halvparten oppfylle reglene om boplikt. Samme krav stilles også til daglig leder og styret. 

Regnskaps-, revisjonsplikt og innsendingsplikt til Regnskapsregisteret


1. Enhver som har plikt til å levere næringsoppgave etter ligningsloven eller omsetningsoppgave etter merverdiavgiftsloven, er regnskapspliktige. 

2. Alle AS og ASA er regnskapspliktige 

3. Alle ANS, DA og KS er regnskapspliktige hvis det flere enn fem ansatte og minst fem millioner kroner i salgsinntekter. 

4. Enkeltmannsforetak er fritatt for regnskapsplikt, så sant de ikke har eiendeler til minst 20 millioner kroner eller flere enn 20 ansatte.

5. Regnskapspliktige er også underlagt revisjonsplikt. Pr 01. mai 2011 ble det innført nye regler vedr. revisjonsplikt for aksjeselskaper. Disse er justert i senere år. Gjeldende regler pr 2021:
 

Aksjeselskapet kan velge bort revisjon hvis:

  • Driftsinntektene er mindre enn 6 millioner kroner, og
  • Balansesummen er under 23 millioner kroner, og
  • Gjennomsnittlig antall ansatte er under 10 årsverk


6. Alle aksjeselskaper er dessuten pålagt innsendingsplikt til Regnskapsregisteret (Brønnøysund). Dersom årsregnskap og revisjonsberetning (ved revisjonsplikt) ikke er sendt Regnskapsregisteret innen 1. august i året etter regnskapsåret må den regnskapspliktige betale forsinkelsesgebyr. Leverer man elektronisk er fristen innen 01. sept. Er man ilagt gebyr, og gebyret ikke er betalt innen tre uker etter påkrav svarer den regnskapspliktiges styremedlemmer solidarisk for påløpt og framtidig gebyr. 

Merverdiavgift og investeringsavgift
Alle som driver næringsvirksomhet, avhengig av virksomhetens art, har plikt til å sende inn omsetningsoppgave til fylkesskattekontoret for beregning av merverdiavgift hver 2. måned ( ved lav omsetning eller dersom det av annen grunn er hensiktsmessig kan man søke om årlig momsoppgjør ). Merverdiavgift er en avgift på omsetning av varer og visse tjenester. Denne avgiften har vært i bruk her i landet siden 1970. Noen få bransjer og virksomhetsområder vil falle utenfor avgiftsplikten. For nærmere informasjon, ta kontakt med fylkesskattekontoret. 

Foretaksskatt 
Direkte skatt til stat og kommune samt folketrygdavgifter innkreves av ligningskontor/kemnerkontor i hver enkelt kommune. Ansvarlige selskap og enkelmannsforetak betaler skatten forskuddsvis, mens aksjeselskaper betaler etterskuddsvis. Foreløpig er ikke ligningskontoret med i samarbeidet om Samordnet registermelding. Derfor må du henvende deg der spesielt for å få utskrevet forskuddsskatt eller utstedt skattekort. Hvordan du går fram avhenger av organisasjonsformen. 

På grunnlag av innsendt melding skriver likningskontoret ut en forskuddsskatt for ansvarlige selskap og enkeltmannsforetak. Skatten betales i fire like store terminer i inntektsåret; 15. mars, 15. mai, 15. september og 15. november. Den skatten du har innbetalt på forskudd vil bli fratrukket endelig utlignet skatt året etter. 

Aksjeselskap betaler skatten i fire terminer året etter at inntekten er opptent. To terminer forfaller på våren (kalt "forhåndsskatt"). Som hovedregel fastsettes hver av disse to terminene til en fjerdedel av utlignet skatt ved siste ligning. I året etter at selskapet ble startet fastsettes forhåndsskatten ut fra en beregnet (stipulert) inntekt. Endelig skatteavregning foretas på høsten når ligningen er klar. Aksjeselskap får en skattekreditt på ett år i forhold til ansvarlige foretak ved at skatten først betales i året etter inntektsåret. 

Skattetrekk for ansatte 
Hver annen måned skal du sende kemneren/kommunekassereren et beløp som utgjør summen av de skattetrekkene du har satt i banken i løpet av perioden fra alle ansatte. Beløpet skal være innbetalt den 15. i måneden etter utløpet av perioden (f. eks. 15. mars for perioden januar - februar). Det hele betales inn som ett beløp, på én blankett, men det er ikke sikkert alle lønnsmottakerne skal betale skatt til en og samme kommune. Derfor må du sende inn en egen terminoppgave (på oppgjørsskjema eller maskinelt) som forteller hvilken del av det samlete beløpet som tilhører hvilken kommune. Skattekommunen framgår av skattekortet til den enkelte lønnsmottakeren. 

Kommunekassa skal også ha en oversikt over innbetaling av arbeidsgiveravgift. Den gir du på den samme terminoppgaven. Fristen for terminoppgaven er den 8. i måneden etter utløpet av perioden. (Unntak: 15. januar). Dessuten skal du sende en oppgave ved slutten av året over samlet trekk. 



Internkontroll - Helse, miljø og sikkerhet 
Internkontrollforskriften pålegger alle virksomheter som har ansatte å dokumentere at det utføres et systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i bedriften. Forskriften har hjemmel i 8 lover, hvorav Arbeidsmiljøloven er den mest sentrale for de fleste virksomheter. Sørg for å få dette på plass, og gå gjerne til anskaffelse av et enkelt IK-system; det sparer deg mye arbeid. Les om Adekvat IK/HMS som du finer i web-shoppen. 

Statistikkplikter 
Det offentlige kan kreve at du svarer på tilsendte spørreskjema for statistikk. De fleste statistikkskjemaene fra offentlige myndigheter kommer fra Statistisk Sentralbyrå, og svareplikten er fastsatt i statistikkloven. Den som ikke svarer i tide til en slik undersøkelse, kan bli ilagt tvangsmulkt. Det skal gå tydelig fram av skjema og veiledningsmateriell hvis et skjema kommer fra en offentlig etat, og du skal få grei beskjed om hvilken lov som gir deg plikt til å svare og konsekvensene av å la være.

Ønsker du uforpliktende tilbud - trykk her!
Annonser
Samarbeidspartnere