Brønnøysundregistrene skriver:
Det er ikke mulig å si generelt hvilken selskapsform som er mest hensiktsmessig. Ofte vil det være snakk om en avveining mellom risiko og inntjening. Valget vil avhenge av mange forskjellige faktorer. Valget av selskapsform har store konsekvenser for skatte- og avgiftsforhold og trygderettigheter. Derfor er det viktig å vurdere alternativene nøye.
Enkeltmannsforetak
Enkeltmannsforetak er en organisasjonsform hvor en "fysisk person", altså ett menneske, står ansvarlig for virksomheten. Det betyr at han eller hun har fullt økonomisk ansvar for virksomhetens gjeld.
Eieren bestemmer alt i foretaket og det er ikke gitt særskilte regler eller egen lov om enkeltmannsforetak. Det gjelder noen egne krav hvis selskapet har mer enn 30 ansatte.
Eieren må være myndig, men behøver ikke å være bosatt i riket, selv om foretaket må ha adresse i Norge. Den som skal drive handelsvirksomhet kan ikke ha konkurskarantene. Eieren av et enkeltmannsforetak plikter ikke å sette til side penger (skyte inn kapital) spesielt for selskapet, siden han uansett står personlig ansvarlig.
Skattemessig liknes virksomhet i enkeltmannsforetak sammen med eieren personlig. Dette betyr at nettooverskuddet er skattepliktig (eller nettotapet fradragsberettiget) sammen med eierens andre inntekter, for eksempel lønnsinntekter.
Alle enkeltmannsforetak kan registrere seg gratis i Enhetsregisteret. De har også rett til å registrere seg i Foretaksregisteret, men det koster penger. Hvis enkeltmannsforetaket har minst fem ansatte eller driver varehandel, har det registreringsplikt i Foretaksregisteret.
Ansvarlig selskap
Et ansvarlig selskap er en sammenslutning hvor to eller flere eiere (deltakere) samlet eller hver for seg har et ubegrenset personlig ansvar for virksomhetens gjeld.
Det er i praksis to hovedformer av ansvarlige selskap som er aktuelle:
1. I et ansvarlig selskap (ANS) har alle deltakerne et personlig ansvar for hele gjelden (solidaransvar). Det en deltaker ikke kan betale, kan kreves helt og fullt fra hvem som helst av de andre.
2. I et selskap med delt ansvar (DA) har deltakerne samlet et personlig ansvar for hele selskapsgjelden, men hver deltaker kan bare belastes opptil sin eierandel. Kreditor kan ikke kreve mer enn ti prosent av gjelden dekket av den som har tatt på seg ti prosent av ansvaret, selv om de andre deltakerne ikke kan gjøre opp for seg.
Deltakerne har plikt til å opprette en skriftlig og datert selskapsavtale som alle skal undertegne. Det stilles noen minstekrav til innholdet. Blant annet skal avtalen ha bestemmelser om selskapets formål og om verdien av deltakernes innskudd.
Før virksomheten starter, skal selskapet meldes til registrering i Foretaksregisteret.
Aksjeselskap
Et aksjeselskap er et selskap hvor ikke noen av deltakerne har personlig ansvar for selskapets forpliktelser. Eierne i aksjeselskapet (aksjonærene) har i utgangspunktet bare mulighet til å tape aksjekapitalen (det som er skutt inn i selskapet). Kreditorene kan bare gå til selskapet med sine krav. Derfor er det en rekke regler i aksjeloven som begrenser eiernes adgang til å ta penger ut av selskapet. Vær også klar over et kreditorer kan "gå på" styret og dets medlemmer dersom de ikke har oppfylt de krav som stilles til et styre.
I aksjeselskap må stifterne skyte inn aksjekapital og dette beløpet skal minimum være 30.000 kroner til sammen. (Fram til 1. januar 2012 var kravet 100 000)
Eiere i små og nystartede aksjeselskap må ofte kausjonere for lån som selskapet opptar. Dermed påtar de seg likevel ofte et personlig gjeldsansvar. Det er også tenkelig at tillitsvalgte, for eksempel styrets medlemmer, pådrar seg erstatningsansvar.
I praksis kan eiere i små aksjeselskap ta ut penger fra selskapet i form av aksjeutbytte eller i form av lønn for arbeidsinnsats i selskapet. Det er strenge regler for hvor stort aksjeutbytte eiere kan ta ut. Aksjeeier som selv arbeider i selskapet, kan heve ordinær lønn for arbeidsinnsatsen. Lønnen kan ikke være høyere enn markedslønn.
Hvilken selskapsform du bør velge avhenger av flere faktorer. Du bør gjøre en grundig vurdering i forkant. Regnskapsføreren kan gi deg nærmere informasjon om fordeler og ulemper i nettopp ditt firma. Se nærmere under regnskapskontorer som du finner mer om under "Økonomi og Jus" her på våre sider.
Les mer om valg av selskapsform her: https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Forberede/Velge-organisasjonsform/