Med en nøye gjennomarbeidet forretningsplan i hånden, er du gjennom første ledd i prosessen med å finansiere din bedrift. De aller fleste etablerere møter de første store problemene i neste ledd. For å få realisert drømmen er du som oftest avhengig av kapital utenifra. Her avhenger mye av hvilken tro vedkommende har på deg og din forretningsidé.
For mange investorer er det minst like viktig med personene som står bak og deres evner som med selve forretningsideen. Det er de siste års overoppheting i etableringen av nye internettselskaper ett bevis på. En rekke nye bedrifter med tilnærmet det samme konseptet har uten alt for store problemer fått rike " onkler " til å grave dypt i lommene. Her har det vært mang en investor som har tapt store beløp på dyktige selgere som har solgt inn heler tvilsomme forretningsideer. Vi ser derimot en klar endring på dette i dagens marked.
Det man derimot kan lære av de mange internettgründerne er deres evne til å selge inn ideer. Du får aldri en investor til å satse på deg dersom du ikke selv brenner 110 % for ideen din. Vær godt forberedt før første møtet, og støtt dine uttalelser med en skikkelig forretningsplan. Da er du ett steg i riktig retning.
De ulike finansieringsmulighetene:
Intern finansiering
Denne finansieringsform blir først aktuell når selskapet er i normal drift og oppstår som:
1. tilbakeholdelse av overskuddet, eller deler av dette.
2. den del av skattemessige fradragsposter som reduserer overskuddet, men som ikke motsvares av utbetalinger.
Ekstern finansiering, egenkapital:
Dette er den kapital eierne skyter inn i selskapet av egne beskattede midler for å betale for de kostnader som selskapet pådrar seg før det begynner å generere verdier. Blir startkapitalen brukt opp, uten at det foreligger verdier som gjør at selskapet eier mer enn det skylder, er selskapet konkurs.
Ekstern finansiering, fremmedkapital
På fremmedkapitalsiden skiller en mellom kortsiktige låneformer/driftskreditter og mer langsiktige låneformer/investeringskilder.
Kortsiktige finansieringskilder:
a) Kassakreditt, hvor du får låne inntil et visst beløp (limit) på en konto. Det betales renter av det du til enhver tid låner pluss en provisjon som beregnes av limit.
b) Gjeldsbrevlån, banklån til kortsiktige formål, f eks. innkjøp av spesielle varepartier eller investeringer.
c) Leverandørkreditter. Som regel fra 30 - 90 dager, med og uten renteberegning avhengig hva du klarer å forhandle deg frem til.
d) Factoring, overtar bedriftens kundefordringer, dine utgående fakturaer, mot å betale deg i første omgang f.eks. 80% av fordringen kontant. Resten blir betalt når kunden betaler.
e) Byggelån, ytes som regel av en lokal bank i byggeperioden. Når investeringen er ferdig, konverteres (innfris) byggelånet av de endelige långivere.
Langsiktige lån:
a) Langsiktige pantelån: Lån med opptil 25 års avdragstid som benyttes til å finansiere anleggsmidler, med pant i selve anleggsmiddelet.. Lånenes nedbetalingstid må være av tilsvarende lengde eller kortere enn anleggsmiddelets økonomiske levealder.
b) Gjeldsbrevlån: Lån til toppfinansiering av bygninger, til inventar, maskiner, utstyr, transportmidler o.l. Avdragstiden varierer fra 1 - 10 år avhengig av investeringsobjekt og formål. Lånets nedbetalingstid må være av tilsvarende lengde eller kortere enn anleggsmiddelets økonomiske levealder.
c) Garantier: Banker kan stille garantier for nesten hva som helst. På grunn av risikoen behandler banken garantisøknader på samme måte som en lånesøknad.
d) Leasing: Et leasingselskap kjøper utstyr eller bygninger som "leases" tilbake til bedriften for en nærmere fastsatt leie. Fordelen ved leasing er at du oppnår 100% finansiering uten å belaste andre lånemuligheter. Samtidig kan du utgiftsføre leasingleien (renter+ avdrag) etter hvert som disse forfaller.
Det er fornuftig å kontakte de aktuelle organisasjoner først, skaffe seg ajourførte informasjoner og sette seg inn i ordningene forut for å diskutere mulighetene med dem.
Hvem yter lån ?
For mange er den lokale banken første stopp. Har man et godt kundeforhold til en bank allerede kan det være en god inngangsbillett. Som nevnt over har bankens tro på deg avgjørende betydning. At du allerede har ett ryddig kundeforhold taler for deg. Kan du kombinere lånte midler med egne midler som du spytter inn, er det en ekstra sikkerhet. Men vær forberedet på at man må stille sikkerhet for lånet i private midler. Dette skal man tenke seg ekstra nøye om - dersom bedriften ikke går som planlagt er det viktig at ikke privatøkonomien også raseres helt.
I tillegg finnes det en rekke ulike offentlige og private selskaper som både yter lån og gir støtte til etablering av selskaper. Dette kan være såkalte risikolån, hvor krav til sikkerhet er lav, eller rene støtteordninger og tilskudd. Kravene for å komme inn under noen av disse ordningene er svært varierende. For nærmere info om ulike finansiering / støtteordninger, klikk deg inn på AltInn sin nettside.