Menu Menu
meny

Revisjon

Må jeg ha revisor?


Hovedregelen er at alle med regnskapsplikt etter regnskapsloven også har revisjonsplikt.

Enkelte regnskapspliktige enheter er imidlertid fritatt fra revisjonsplikten, jf. revisorloven § 2-1.

Små aksjeselskap trenger vanligvis ikke å ha revisor. De kan velge at årsregnskapet ikke skal revideres. Dette kalles for fravalg av revisjon.

Aksjeselskapet kan velge bort revisjon hvis:

  • Driftsinntektene er mindre enn 7 millioner kroner, og
  • balansesummen er under 27 millioner kroner, og
  • gjennomsnittlig antall ansatte er under 10 årsverk

 

Fravalg av revisjon

Nye aksjeselskap

Dersom det i stiftelsesdokumentet til et nytt aksjeselskap ikke blir valgt revisor skal ikke årsregnskapet revideres. Det anses da automatisk som at aksjeselskapet har valgt bort revisjon.

Eksisterende aksjeselskap

Ved fravalg av revisjon i et eksisterende aksjeselskap brukes forrige årsregnskap som grunnlag for vurderingen. Viser årsregnskapet at aksjeselskapet er under grensene, kan generalforsamlingen beslutte at årsregnskapet ikke skal revideres, og aksjeselskapet kan si opp revisoren. Fravalg av revisjon meldes på skjemaet Samordnet registermelding i Altinn, og er gyldig når det er registrert i Foretaksregisteret.


Kilde:  https://www.altinn.no/starte-og-drive/regnskap-og-revisjon/ma-jeg-ha-revisor/

 


Hva er revisjon?

Den norske Revisorforening skriver

Årsregnskap og visse andre opplysninger i revisjonspliktige foretak skal revideres av en uavhengig revisor. Revisor avgir deretter en skriftlig revisjonsberetning eller annen attestasjon av foretakets opplysninger. Revisjonsberetningen er tilgjengelig for alle.

Revisor skal vurdere om et foretaks årsregnskap er utarbeidet og fastsatt i samsvar med lov og forskrifter, og om ledelsen har sørget for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon av regnskapsopplysninger. Revisor skal vurdere om opplysninger i årsberetningen om årsregnskapet, forutsetningen om fortsatt drift, og forslag til anvendelse av overskudd eller dekning av tap er i samsvar med lov og forskrifter, og om opplysningene er konsistente med årsregnskapet.

Revisjonsberetningen
Når styret har fastsatt årsregnskapet og årsberetningen for oversendelse til generalforsamlingen, skal revisor avgi revisjonsberetning der revisor blant annet uttaler seg om årsregnskapet og om ledelsen har oppfylt sine plikter når det gjelder registrering og dokumentasjon av regnskapsopplysninger.

Rettvisende bilde
Når revisor gransker årsregnskapet, kontrollerer han at registrering og dokumentasjon blir utført på en slik måte at regnskapet gir et bilde av resultat og stilling som stemmer med regelverket. Revisor kontrollerer at årsregnskapet ikke inneholder vesentlige feil. Revisors arbeid er altså ikke så omfattende at alle feil nødvendigvis blir avdekket. En feil er vesentlig dersom brukerne av regnskapet hadde tatt en annen beslutning dersom feilen ikke hadde vært der. 

Revisors ansvar i forhold til årsberetningen
Styret og daglig leder i revisjonspliktige foretak avgir også en årsberetning. Revisor uttaler seg også om visse deler av årsberetningen som inneholder opplysninger som supplerer regnskapet.



Slik bruker du revisor


Hvordan bruke revisor på best mulig måte for virksomheten? Hva kan man gjøre og ikke gjøre? Vi gir deg en kort veiledning i fornuftig bruk av din revisor.

De vanligste funksjonene i hjelpemidler bør være lette å bruke uten bruksanvisning. Slik er det med nye biler og stereoanlegg - og slik er det også med revisorer. Full glede av alle finesser får du likevel ofte bare ved å lese bruksanvisningen. Nedenfor finner du en kortfattet bruksanvisning utarbeidet for å hjelpe deg med å få mest mulig nytte av din revisor.


Revisorer skal bidra til et sunt næringsliv og regnskaper du kan stole på
Samfunnet er avhengig av etterrettelig informasjon. Det er bakgrunnen for revisjonsplikten. Vi ser alle verden fra vårt eget perspektiv. Dersom hvert enkelt foretak alene skulle utarbeide og presentere sin informasjon til omverdenen, kunne regnskapene lett bli preget av det.

Revisor er, som en uavhengig og objektiv tredjeperson, satt på jobben med å bidra til regnskaper å stole på. At en revisor skal kontrollere informasjonen, virker skjerpende på ledelsen og preventivt mot kreativ bokføring og ulovlige disposisjoner - kort og godt i favør av et sunt næringsliv. Revisors jobb er å vurdere om årsregnskapet er utarbeidet og fastsatt i samsvar med lov og forskrifter, og om den revisjonspliktiges ledelse har oppfylt plikten til å sørge for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon av regnskapsopplysninger. Dessuten skal revisor vurdere om opplysninger i årsberetningen om årsregnskapet, om forutsetningen om fortsatt drift, og om forslaget til anvendelse av overskudd eller dekning av tap er i samsvar med lov og forskrifter. Revisor skal i tillegg se etter at den revisjonspliktige har orden og kontroll med den del av formuesforvaltningen som er av betydning for regnskapet, og bidra til å forebygge og avdekke misligheter og feil.

Flere oppdragsgivere enn den som betaler regningen
Aksjonærene velger revisor på generalsforsamlingen, og selskapet betaler revisjonshonoraret. De er likevel ikke eneste "oppdragsgiver". Skattemyndighetene har stor nytte av revisors arbeid. Kapitalmarkedene, inkludert investorer, kreditorer og långivere, er avhengig av regnskaper til å stole på. Ved at regnskapet er gjennomgått av en uavhengig revisor, vil arbeidstakerne få større grad av trygghet for at økonomiske faresignaler plukkes opp på et tidligst mulig tidspunkt slik at arbeidsplassene ikke settes i fare. Samarbeidspartnere må kunne studere regnskapet og danne seg et rettvisende bilde av foretaket.

I sum er revisor både aksjonærenes og offentlighetens tillitsperson.

 

Kilde: Den norske Revisorforening

Ønsker du å komme i kontakt med en lokal revisor - trykk her!
Annonser
Samarbeidspartnere