Menu Menu
meny

Regnskap

Hvem har regnskapsplikt ?
 

  • Alle aksjeselskaper (AS)
  • Allmennaksjeselskaper ( ASA )
  • Alle ansvarlige selskaper ( ANS og DA ). ANS / DA med mindre enn 5 mill i salgsinntekter, færre enn 5 ansatte, ikke flere enn 5 deltagere eller ingen av deltagerne er AS / ASA er unntatt full regnskapsplikt.
  • Eiere av Enkeltmannsforetak med mer enn 20 ansatte eller mer enn 20 mil i verdi.
  • Stasforetak
  • Finansinstitusjoner
  • Verdipapirfond
  • Borettslag, boligbyggelag og eierseksjonssameier.

Dersom man er unntatt full regnskapsplikt (faller inn under et av unntakene over) betyr det ikke at man ikke trenger å føre regnskap. Så godt som alle næringsdrivende har plikt til å registrere og dokumentere inntektene og utgiftene sine, blant annet som bakgrunn for skatte- og avgiftsbehandling. 

Alle næringsdrivende skal levere næringsoppgave sammen med selvangivelsen, og de fleste faller inn under loven om merverdiavgift (over 50.000 i omsetning). Da kreves det at man har full kontroll over regnskapet i bedriften til enhver tid (oppfylle bokføring og dokumentasjonskravene).

Å føre regnskap er ikke noe man gjør bare fordi man er pålagt å gjøre det. Det er i regnskapet du finner hvordan "det står til" i bedriften. Har du et oppdatert regnskap kan du også oppdage negative signaler før det har gått for langt.


Les mer om regnskapsplikt her:  https://www.brreg.no/innsending-av-arsregnskap/innsendingsplikt-til-regnskapsregisteret/hvem-har-regnskapsplikt/

Regnskap - er det krevende ?
Å føre regnskap innebærer at man må ha oversikt over en rekke lover og forskrifter. Mang en etablerer tror at det er grei skuring å føre regnskapet selv, i hvert fall de første årene. Sannheten er at for de aller fleste er det svært lønnsomt å sette bort regnskapet til en ekstern regnskapsfører med en gang. 

Gründere er som oftest produktorienterte. De har styrken på produktet eller tjenesten man starter opp med. Prosessen med å utvikle å selge et nytt produkt krever mer en nok kapasitet. Det er også her du skal bruke all disponibel tid du har. Bruk ikke kvelder og helger på å komme à jour med regnskapet. Sannsynligheten for at resultatet både blir dårlig og at du bruker mye tid er stor. Bruk den tiden på salg og andre aktiviteter som bringer inntekter inn i firmaet. Er du i tillegg revisjonspliktig vil et unøyaktig regnskap føre til langt høyere revisjonskostnader. Da kan det fort bli dyrt. I tillegg vil de aller fleste revisorer kreve at du bruker en autorisert regnskapsfører dersom du selv ikke har spesialkompetanse.

Det finnes ingen krav om at du skal bruke utenforstående til å hjelpe deg med regnskapet, bare resultatet blir korrekt. Og det vil uansett være ditt eget ansvar. Men de fleste som driver en virksomhet av noe omfang, vil finne ut at de sparer mye tid på å sette bort arbeidet til noen med tilpasset erfaring og teknologi.

Hvis andre enn bedriftens egne ansatte skal føre regnskapet, må vedkommende være autorisert og du skal ha en skriftlig avtale med regnskapsføreren. Kredittilsynet fører tilsyn med autoriserte regnskapsførere og det stilles krav til hvordan oppdragene gjennomføres.

Hvordan velge regnskapsfører ?
Det finnes et hav av regnskapsførere å velge i mellom. I dagens moderne samfunn forgeår mye av kommunikasjonen elektronisk. Allikevel mener vi at du bør ta sikte på å finne deg en regnskapsfører der du holder til, i alle fall i nærheten. Da har du til enhver tid muligheten til å sette deg ned sammen med regnskapsføreren. I en oppstartsfase kan regnskapsføreren tilføre deg som etablerer mye. Han har helt sikkert sett mange av de problemer du møter før. Kanskje har han også andre klienter i din bransje, og vet dine behov bedre enn du kanskje selv gjør i starten. Bruk regnskapsføreren aktivt er vårt klare råd.

Det kan være lurt å sjekke referanser hos det regnskapskontoret du vurderer. Er andre kunder fornøyd med jobben som gjøres ? Det er også viktig at du finner et regnskapskontor som har klienter på ditt eget "nivå". Med det mener vi at du bør finne en regnskapsfører som har erfaring fra etablerere, og som har små bedrifter som kunder. Heller det enn å velge et annet som stort sett fører regnskap for store konsern. Mest viktig er allikevel kompetansen til den personen du blir tildelt som din faste kontakt på regnskapskontoret. Dersom du ikke blir tildelt en egen saksbehandler automatisk bør du om mulig kreve dette. Han eller hun vil på den måten kjenne deg og ditt firma langt bedre enn om du stadig måtte forholde deg til flere ulike personer.

Vi i Bedre Betingelser AS kan hjelpe deg
Vi har et bredt nettverk av dyktige regnskapsførere vi gjerne anbefaler for deg. Dette er firmaer som arbeider spesielt mye med småbedrifter, og som har vært med på å starte en rekke andre bedrifter tidligere. Vårt nettverk er spredt rundt hele landet, og vi utvider det stadig. For gratis tips om regnskapskontor, bruk linken under. Og vi vil sørge for at en av våre samarbeidspartnere i ditt lokalområde tar uforpliktende kontakt med deg. 

Ønsker du å komme i kontakt med ett lokalt regnskapskontor - trykk her!
Annonser
Samarbeidspartnere